Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
Mateusz Ratajczak
Mateusz Ratajczak
|
aktualizacja

Ceny żywności w górę. Ekspert wskazuje powody

Wzrost cen żywności w ostatnim czasie jest zauważalny. Jest o 5-6 proc. drożej niż rok temu o tej samej porze. Powody? Przede wszystkim wyższe ceny surowca, a pośrednio również warunki pogodowe i epidemia. - Wpływ koronawirusa na ceny żywności był bardzo ciekawy - mówi w programie "Money. To Się Liczy" Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności. Jak przyznaje, część sprzedawców wykorzystała wzrost popytu "windując ceny". - W marcu i kwietniu mieliśmy wzrost porównywalny do tego przedświątecznego, tylko zamiast zakupów na 3 dni, ludzie kupowali na 3 miesiące - mówi Gantner. W efekcie ceny poszły chwilowo mocno w górę, ale teraz już się unormowały. - Popyt spadł, bo wielu z nas jeszcze dojada te wszystkie produkty, kupione w marcu - podkreśla dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.

KOMENTARZE
(2)
Niezrzeszony
4 lata temu
Embargo hurrwa jego mać
Rolniczka
4 lata temu
Ciekawy artykuł. Rolnik dostaje za świnie 5złoty plus 8%vat, więc czemu w sklepie jest takie drogie mięso?