Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Ceny żywności nie powinny rosnąć

0
Podziel się:

Szef Instytutu Ekonomiki Rolnictwa uważa, że nie ma żadnych merytorycznych przesłanek do wzrostu cen żywności. Profesor Andrzej Kowalski powiedział Informacyjnej Agencji Radiowej, że ostatnio pojawiające się sygnały o możliwym wzroście cen produktów rolnych i spożywczych to efekt paniki po kilkutygodniowej suszy i lokalnych powodziach.

Prof. Kowalski podkreślił, że podobne przykłady sztucznego wywoływania wzrostu cen mieliśmy na przykład przed wejściem do Unii Europejskiej. Wtedy nie było żadnych ekonomicznych powodów na przykład by cukier zdrożał. A panikę wykorzystali sprzedawcy i podnieśli ceny.
Podobnie rzecz się ma obecnie. Tymczasem według profesora Kowalskiego, straty z powodu suszy w przypadku zbóż mogą wynieść jedynie kilkanaście procent, a w przypadku innych roślin po ostatnich deszczach zbiory nie muszą wcale być niższe. Zdaniem profesora, szczególnie dziwnie wyglądają zapowiedzi, że niebawem zdrożeje pieczywo. Jak zaznaczył, nawet jeżeli będą niższe zbiory, to przecież są zapasy, a ponadto będzie można sprowadzać je od południowych sąsiadów.
Profesor Andrzej Kowalski podkreślił, że kupujący powinni zwracać uwagę na ceny i unikać tych sprzedawców, którzy nazbyt je windują.

wiadomości
IAR
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)